Analisis Manajemen Risiko Pelaku UMKM Terhadap Kenaikan Harga Bahan Pokok Di Kota Rengat
DOI:
https://doi.org/10.59031/jmsc.v2i1.369Keywords:
Basic Commodities Price, Risk Management, MSMEs, Rengat CityAbstract
The increase in prices of basic commodities poses a big challenge for Micro, Small, and Medium Enterprises (MSMEs) in Rengat City. This price increase can impact the sustainability of MSMEs and pose significant financial risks. This research aims to analyze how MSMEs in Rengat City manage the risks arising from the increase in prices of basic commodities in 2023. The research methodology includes observation, interviews, and statistical data analysis. The research results show that effective risk management helps MSMEs reduce the negative impact of rising prices of basic commodities. This research also provides recommendations for improving risk management in MSMEs and supporting the growth of the MSME sector in Rengat City.
References
Alyssa. (2019). Aplikasi Penggunaan Enterprise Risk Management (ERM) Integrated Framework COSO Untuk Mendeteksi Risiko Kecurangan Pada Transaksi Tidak Biasa Unit Bisnis PT. Doremi Pizza Indonesia. DeReMa Jurnal Manajemen
Berliana, M., Sajjad, A., Salsabila, U. J., Kalista, D., Jember, U., Zidan, M., & Christian, J. (2020). Analisis Manajemen Risiko Bisnis (Studi pada Cuanki Asoy Jember). Jurnal Akuntansi Universitas Jember, 18(1).
DwiSepta Risnanda, D., Rosmawati, E., & Hakim, A. (2023). Penerapan Manajemen Risiko Usaha Mikro Kecil dan Menengah di Desa Pisang Sambo. Abdima Jurnal Pengabdian Mahasiswa, 2(1).
Hanafi, M. (2020). Risiko, Proses Manajemen Risiko, dan Enterprise Risk Management. Universitas Palangka Raya.
Hanim, L., & Noorman. (2018). UMKM (Usaha Mikro, Kecil, & Menengah) & Bentuk - Bentuk Usaha. Unissula Press.
Hasanah, N., Ak, M., Muhtar, S., Si, M., & Muliasari, I. (2020). Mudah Memahami Usaha Mikro Kecil dan Menengah (UMKM). www.penerbituwais.com
Husnaini. (2014). Corporate Governance, Enterprise Risk Management dan Nilai Perusahaan. Jurnal Fairness
Jikrillah, S., Ziyad, M., & Stiadi, D. (2021). Analisis Manajemen Risika Terhadap Keberlangsungan Usaha UMKM di Kota Banjarmasin. JWM (Jurnal Wawasan Manajemen), 9(2), 134–141.
Khairunnisa, I., Ekasari, D., Rida, H., Budi, R., Mekaniwati, H. A., Widjaja, W., Artha, N., Teguh, M., Nur, P. T., Annisa, H., Faried, I., Purwanti, T., & Umar, M. (2022). Usaha Mikro, Kecil DAN Menengah (UMKM). www.globaleksekutifteknologi.co.id
Putu Sugih Arta, I., Gede Satriawan, D., Kadek Bagiana, I., Loppies, Y., Agusetiawan Shavab, F., Matari Fath Mala, C., Malik Sayuti, A., Agnes Safitri, D., Berlianty, T., Julike, W., Wicaksono, G., Marietza, F., Rustandi Kartawinata, B., & Utami, F. (2021). Manajemen Risiko Tinjauan Teori dan Praktis. www.penerbitwidina.com
Santana, S., Khairul Muttaqin, I., Astrid Chrysant Vrij, L., Asivadibrata, A., Fitria Kamaludin, N., Aulia Ghina, A., & Sarah Maesaroh, S. (2023). Analisis Implementasi Manajemen Risiko Pada UMKM Tasikmalaya (Studi Kasus UMKM Mie Baso Sarirasa 81). In Maret (Vol. 11, Issue 2).
Tamba, M. (2018). Analisis SWOT (Kajian Perencanaan Model, Strategi, dan Pengembangan Usaha). Universitas Mahasarawati Press
Yuswardi, Tan, E., Gamelia, W., & Gamelia, W. (2022). Pengaruh Penerapan Manajemen Risiko dalam UMKM Catarina Cakes and Coffee. YUME : Journal of Management, 5(3), 228–237. https://doi.org/10.37531/yume.vxix.346